Väike-ettevõtlusest maal mesinduse näitel

apis-mellifera-bee-beehive-56876.jpg
 
 

Oleme märkamatult harjunud rääkima, et inimesed kolivad maalt ära, kuid tegelikkus näitab, et väga paljud inimesed kolivad justnimelt maale. Mõni aeg tagasi kirjutas sellest Maaleht, kus toodi välja, et kuigi viimastel aastatel on ca 100 000 inimest linnadesse kolinud, on üle 70 000 inimese omakorda maale läinud. Hea teada!

Sageli olen isegi osalenud mitmetel aruteludel, kus inimesed avaldavad arvamust, et tahaks küll maal elada, kuid tööd ei ole. Tõsi- kõik muud näitajad on ju maal paremad: turvaline keskkond, puhas õhk, vesi aga vaat see töö.

Kuna juba mõnda aega on riiklikult tehtud mitmeid otsuseid, mis maal elamist nö. kitsendavad ja koomale tõmbavad, siis peab riik ka nüüd appi tulema, et lumepall teistpidi veerema panna. Mesindussektoris on üks väike näide olemas, ehk hiljuti vastuvõetud otsus hakata maksma mesilaspere toetusi. Loomulikult, ega üks väike toetusmeede veel töökohti ei loo, kuid just sellistest sammudest saab kokku suur pilt, mis võimaldab inimestel erinevate valdkondade tegeleda, samm-haaval väike-ettevõtteid alustada. Mesindus ei ole pelgalt tore elustiil. See võib olla tootmine, ettevõte, hobi, keskkonnatoetus ja palju muud. Mesindus ei ole ka ainult mesi. See on terve maailm erinevaid tooteid ja teenuseid: mesi, suir, õietolm, meesegud, mesilasemad, mesindusinventar, koolitused jne jne. Kui hindame kodumaist mett ja oma lähedast mesinikku, siis hoiame taas ühte killukest maaelust elus.

 
Rea Rausökoriik, mesindus, maaelu